На тази карта Украйна я няма, уверяваше председателят на Конституционния съд

...
На тази карта Украйна я няма, уверяваше председателят на Конституционния съд
Коментари Харесай

Защо Украйна я има на тази и всички други карти

" На тази карта Украйна я няма ", уверяваше ръководителят на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин, а президентът Путин установи утвърдително: " Да, естествено. "

Сценката с една френска географска карта от 17 век обиколи обществените мрежи. Оттам насетне полемиката влезе в познатия кремълски коловоз: по какъв начин Украйна била основана едвам от болшевиките. Путин постоянно повтаря същото, в това число и в фамозната си публикация от 2021 година, озаглавена " За историческото единение ", която съгласно мнозина е идеологическата аргументация за по-сетнешното навлизане в Украйна.

Всъщност на упоменатата френска карта ясно написа " Украйна – страната на казаците ", а Крим е обозначен като " Кримско ханство ". Дъждовни води беседва с професор Стивън Сийгъл от Тексаския университет, създател на специфична картографическа книга, отдадена на същата тематика.

Историческа карта на Украйна, Русия и Крим, основана сред 1659 и 1685 годинаСнимка: gemeinfrei

Дъждовни води: Президентът Путин твърди, че " никаква Украйна не е съществувала в историята на човечеството ". Какво не е наред с това изказване?

Стивън Сийгъл: Моята книга съдържа над 90 цветни карти на Украйна с наименования, топоними и информация за страната – от епохата на Ренесанса до 20 век. Тоест, тези постановки на Путин, които отхвърлят историческото битие на Украйна, са просто неуместни.

А днешна Украйна съществува като самостоятелна, суверенна страна с териториални граници, които би трябвало да бъдат защитавани. Да, историята може да се интерпретира по разнообразни способи, само че колкото и да сме толерантни, би трябвало да кажем, че Путиновата интерпретация не е правилна. За да приказваме обективно за самостоятелната Украйна, ние би трябвало да знаем по какъв начин поражда Руската империя, по какъв начин е учредена Русия след основаването на Санкт Петербург от Петър Първи. Нужно ни е да знаем повече и за разцвета на френската и нидерландската картография през Ренесанса и по-късно. Точно тогава е основана и тази френска карта, където ясно е обозначена Украйна, известна още като " Картата на Боплан ". Разбирам, че Путин не знае френски и не може да чете на френски. И това е доста особено за неговия колонизаторски светоглед: той просто избира да живее в тези митични времена на великите страни и за по-лесно изключва Украйна от картата.

Карта на Московия от 1574 година на италианския картограф Джироламо РушелиСнимка: CPA Media/Pictures From History/picture alliance

Но Украйна, несъмнено, съществува – с всички свои райони и с всички териториални искания, които имат към нея Австроунгарската или Хабсбургската империя, само че също по този начин Полша, Литва и Московията, която след това става Руска империя. Това е комплицирана, многовековна история, която води в разнообразни посоки. И би трябвало да познаваме подтекста. През 17 и 18 век, най-много след Вестфалския кротичък контракт от 1648 година, Европа е свят на империите. В своите геополитически фантазии Путин се стреми към възобновяване на оня имперски свят и таман заради това отхвърля съществуването на актуалната украинска национална страна.

Дъждовни води: На доста карти от оня интервал Русия е обозначена точно като " Московия " или " Тартария ". Кога в действителност за тези земи се постанова понятието " Русия "?

Професор Стивън Сийгъл е историк в Тексаския университетСнимка: DW

Стивън Сийгъл: Ако се ръководим от другите значими писания по въпроса, от хрониките на пътешественици, етнографи и задгранични пратеници, посещаващи царете още преди въздигането на династията Романов, да речем в интервала към " смутните времена ", Русия все по-често бива наричана по този начин някъде след възкачването на Михаил Първи на престола през 1613 година. Но в текстове на латински и исторически източници на други езици още от 12 век нататък нормално се приказва за " Московия ". Да не приказваме, че съществуват още редица други исторически линии, другите княжества, в това число и киевското, татарите, монголите, Чингис хан и добре известното " татарско-монголско робство " от 1240 до 1480 година. Има я историческата конкуренция сред Велики Новгород и Владимир, Суздал и княжествата, включително Киевска Рус. Ние, историците следим един доста по-сложен свят на династически бракове, миграция и търговия. " Пътят на коприната " ни дава доста добър образец за тези времена в евразийското пространство, където не съществуват никакви национални страни. Защото националната страна, за която приказваме, е релативно ново събитие, зародило в средата и края на 18 век.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР